Hello visitor! --> Help us improve the website, we are open to your opinion and suggestions.


Attention! Our European subpages are temporarily under maintenance. Please try again later. Sorry for the inconvenience.


(Netherlands) Boerenvee Magazine - Nr5 Sept/Okt 2022

BOERENVEE.NL

Artikel ''Kameroen schaap'' editie Nr5 Sept/Okt 2022 Boerenvee Magazine.
Hoor en wederhoor. - Artikel ''Kameroen schaap'' editie Nr5 Sept/Okt 2022 Boerenvee Magazine.


Geachte Nederlandse Kameroen schaap liefhebbers, lezers en redactie van Boerenenvee magazine, Mr. Jan Smit en Mr. Gerard Hoek.

Naar aanleiding van het artikel dat verschenen is over het Kameroen schaap in het vijfde nummer met uitgave september/oktober 2022 van Boerenvee magazine. Wens ik hierop te reageren.

Eerst en vooral sta ik positief tegenover de poging van de heer Jan Smit tekstschrijver van boerderijdieren.
Om het Kameroen schapen ras (Djallonké) te promoten. De kleine ''raszuivere'' populatie van amper 250 schapen in Europa kan alle welgekomen aandacht gebruiken.

Maar wat mij verbouwereerde was het citaat van de heer Gerard Hoek. Waarin zijn vertrouwen in AOBA met het ISDGS stamboek tot het nulpunt is gedaald. Iedereen is vrij om een mening te hebben en geven over mij of de organisaties die ik beheer. Maar in Nederland is er ''hoor en wederhoor'' in de journalistiek. Of zoals we het in Vlaanderen ook noemen een ''recht van antwoord''.

De heer Hoek blaast zijn ontevredenheid. Maar vergeet er wel even bij te vermelden wat er gebeurde. Dus bij deze, sta mij toe om het dan maar zelf in het publiek te werpen.

Gedurende 3 jaar van begin 2019 tot eind 2021 heb ik in alle provincies van Vlaanderen en Nederland schapen aangekocht bij verschillende houders van Kameroen schapen. Om deze te laten testen op raszuiverheid. Helaas waren er in Vlaanderen maar 5 fokkers met raszuivere schapen en in Nederland geen één. De enigste provincie in Nederland die ik nog niet had aangedaan was Drenthe.

Toevallig zag ik in april 2021 op Youtube een reportage van RTV Drenthe over de Kameroen schapen van de heer Hoek. Ik was inderdaad aangenaam verrast van de schapen die ik zag ik de reportage. Omdat deze er anders uitzagen dan wat ik eerder aankocht in de rest van Nederland. Ik wou hier het fijne van weten, zocht de man op sociale media op en contacteerde hem. Onze wederzijdse interesse voor het schapenras was groot. En we bleven met elkaar in contact. Een paar maanden later in de zomer van 2021 kwam de heer Hoek een van mijn grote kuddes bezoeken in België. Waar op dat moment de Afrikaanse import ram ''Int.Champion Nikwe's Black Jumper'' tussen de ooien liep. Beiden waren we onder de indruk. Hij van de ram. En ik van zijn persoonlijke ervaring van het ras.

Ik nodigde hem uit om toe te treden tot het stamboek op voorwaarde dat zijn schapen eerst zouden getest worden op raszuiverheid. Om vervolgens deze met een DNA-profiel te laten registreren. En ik stelde eveneens voor om van bloed te ruilen, door een zoon van ''Int.Champion Nikwe's Black Jumper'' aan te bieden. De kosten om de kudde van de heer Hoek te testen waren helaas voor hem te hoog. Wat ik volkomen begreep. En daarom deed ik hem zelfs nog een extra voorstel, om de volledige kosten van de testen op al zijn schapen voor mij te nemen. De afgelopen jaren had ik reeds meer dan 250 schapen aangekocht en zelf getest. Omdat de drempel voor Kameroen schapen houders te hoog was om met hun dieren toe te treden tot het stamboek. De terechte vrees zat er namelijk goed in dat hoge kosten voor niets zouden gemaakt worden indien zou blijken dat eigenaars hun schapen niet raszuiver waren. Voor mij was Drenthe de laatste provincie in Nederland die ik nog moest afvinken in mijn zoektocht naar raszuivere schapen. En vandaar dat ik enthousiast was om deze laatste kosten ook nog op mij te nemen.

Maar wat is er in tussentijd gebeurt? Ik had met de heer Hoek de afspraak gemaakt dat ik al zijn lammeren van het jaar 2021 zou aankopen te samen met zijn volwassen ram genaamd Sandokan. En ik had hem zelfs 1000€ voorschot overgemaakt via internationale overschrijving. Nu het ophalen van deze schapen bleef lange tijd uit, omwille van de corona restricties in Nederland en Vlaanderen. En ik begrijp volkomen de heer Hoek zijn frustraties. Zeker wanneer dit in de winter valt en je moet bijvoederen. Maar, wanneer de heer Hoek plots wenst te chanteren of dreigen om de schapen allemaal naar het slachthuis af te voeren als ik ze niet meteen kwam halen. Dan verliest hij bij mij zijn respect. Zeker als iemand een voorschot betaald en daarbovenop bereid was om gans zijn kudde in labo te testen.

Ik ben niet meer in contact met de heer Hoek. Maar ik ben intussen wel te weten gekomen dat 3 ram lammeren van de heer Hoek zich in de provincies Antwerpen en Limburg in België bevinden. 1 ram heeft hij zelf naar België gebracht, en de twee andere zijn via een man uit het Nederlandse Maastricht ingevoerd. De man uit Maastricht wenste ook toe te treden tot het stamboek. En heeft zijn twee rammen op eigen initiatief laten testen op raszuiverheid. Maar helaas was het resultaat niet positief. Dus moet ik hier de conclusie uit trekken dat ik geen raszuivere dieren meer in Nederland zal vinden.

Ondertussen zijn we een half jaar verder. En zijn we toch vanalles aan het verwezelijken binnen de stamboekwerking. Het stamboek is ondertussen voor in de Lage Landen weer gesloten. De raszuivere populatie bedraagt maar 250 schapen. Maar wij zijn aan het testen in het Verenigt Koninkrijk en in begin september werd een reportage opgenomen die in januari word uitgezonden op de BBC. We hebben een tweede Afrikaanse import ram naar Europa gehaald. En twee kuddes werden vanuit België geëxporteerd naar Italië en Frankrijk. En vanaf volgende week word onze stamboom databank online gezet via zooeasy.. Er moet nog veel werk verricht worden. Maar we gaan met de stamboekwerking en de Europese populatie een goede toekomst tegen moet.

Ik hoop dat ik bij deze iets heb kunnen verduidelijken.

Ik zal me blijven inzetten voor de instandhouding van het ras in Europa.
En ik wens de heer Hoek succes met zijn schapen.

Met vriendelijke groeten,

Jean Kiala-Inkisi
Voorzitter ISDGS


Share by: