Hello visitor! --> Help us improve the website, we are open to your opinion and suggestions.


Attention! Our European subpages are temporarily under maintenance. Please try again later. Sorry for the inconvenience.


(Nederlands) ISDGS - Kameroen Schapen in Vlaanderen.

ISDGS - KAMEROEN SCHAPEN IN VLAANDEREN

Voorgeschiedenis ISDGS in Vlaanderen.


In 2019 kwam Dhr. Jean Kiala-Inkisi, Internationale voorzitter van AOBA (African Ornamental Breeders Association) (een Afrikaanse Neerhofdieren club) naar Belgie op familie bezoek. Zijn broer vroeg hem om schapen aan te kopen om een weide te begrazen (regio Leuven). Tot zijn eigen verbazing stelde hij vast dat er ook in Belgie Kameroen schapen werden gefokt. Via de zoekertjes website 2dehands.be kocht hij van verschillende fokkers een aantal schapen aan.  De samengestelde kudde breide zich uit van eerst 3 naar 5, 10 tot 20 schapen. Maar al vrij snel werd hem duidelijk dat er geen uniformiteit was onder de aangeboden Vlaamse populatie. Onmiddelijk rees bij hem het vermoeden dat het merendeel van zijn aangekochte schapen kruisingen waren en niet raszuiver. Op dat ogenblik besloot hij om al zijn schapen te onderwerpen aan DNA tests. De DNA staaltjes werden onmiddelijk opgestuurd naar het AOBA HQ in Kinshasa.  Na analyse bleek dat jammer genoeg 15 van de 20 aangekochte  schapen niet raszuiver waren.


Ondertussen stelde Jean ook vast dat er geen stamboekwerking of rasvereniging voor het Kameroen schaap was in Vlaanderen, laat staan elders in West Europa. De Duitse club hanteerde een foute standaard en de Nederlandse VSS (Vereniging van Speciale Schapenrassen) had  noodgedwongen de stekker uit het ras getrokken bij gebrek aan kennis en leden. Toeval wou nu net lukken dat hij in Afrika het internationaal stamboek beheerde van dit ras. En dus was het maar een kleine administratieve moeite om het in Maart 2020 gewoon open te stellen voor Europeanen. 


Jean zette zijn zoektocht naar raszuivere schapen in Vlaanderen verder. In de periode van Maart 2019 tot December 2021, werden meer dan 250 "Kameroen" schapen aangekocht door ISDGS van particulieren over gans Vlaanderen (via 2dehands.be) en Nederland (via Marktplaats.nl). Opnieuw bleek uit labo analyse dat 80% ofwel 200 van de aangekochte dieren bij 47 verschillende particulieren niet raszuiver was. De enige gezonde raszuivere schapen die hij kon vinden in Vlaanderen zaten bij de heren F.Bossaert en M.Pattyn in de Westhoek, J&D Duchateau in de Kempen, L.Haesen in de Limburg en K.Tollet in Vlaams Brabant. De welke op dat ogenblik een totaal hadden van om en bij de 100 "raszuivere" schapen. Met deze dieren werd een kweek programma opgestart. Na een zoektocht van drie jaar met veel teleurstellende resultaten, besloot hij om vanaf 25 februari 2022 zijn zoektocht te staken.. En het stamboek voor Vlaanderen weer te sluiten. Anno 2022 telt de raszuivere populatie in Vlaanderen iets minder dan 200 dieren verspreid over maar 15 fokkers.


Indien u ook interesse heeft in dit ras en wenst te fokken met "raszuivere" schapen, mag u ons vrij blijvend contacteren. Wij kunnen u in contact brengen met verschillende kwekers.


De meest voorkomende kruisingen in Vlaanderen en Nederland zijn;

 "Kameroen x Soay" & "Kameroen x Barbados Black Belly".


Enkele niet raszuivere cluster populaties in Vlaanderen zijn;


  • Regio Ruiselede - Damme

Schapen met zwartbonte kleuring. Labo analyse heeft aangetoond dat dit om "Kameroen-Dorper" kruisingen gaan.

  • Regio Gent - Eeklo

Schapen met wildkleuring. Labo analyse heeft aangetoond dat dit om "Kameroen - Soay" kruisingen gaan.

  • Regio Geraardsbergen

Schapen met wildkleuring. Labo analyse heeft aangetoond dat dit om "Kameroen - Soay" & "Kameroen - Moeflon" kruisingen gaan.

  • Regio Denderwindeke - Gooik

Schapen zijn van het fel bevleesde type. En hebben een schofthoogte gaande van +65 tot 70 cm. Labo analyse heeft aangetoond dat dit om "Kameroen-Soay-Texel/Swifter" kruisingen gaan.

  • Regio Retie

Schapen met wildkleuring alsook dwerg ooien met kleine hoorn stompjes. Labo analyse heeft aangetoond dat dit om "Kameroen - Soay" en ''Kameroen - Ouessant'' kruisingen gaan.

  • Regio Deurne

Schapen met wildkleuring. Labo analyse heeft aangetoond dat dit om "Kameroen - Soay" kruisingen gaan.

  • Regio Lier - Boechout

Schapen met wildkleuring. Labo analyse heeft aangetoond dat dit om "Kameroen - Soay" & "Kameroen - Moeflon" kruisingen gaan.

  • Regio Geel - Herselt - Herentals

Schapen met hoge poten. Labo analyse heeft aangetoond dat dit om "Kameroen - Barbados Black Belly" kruisingen gaan.

  • Regio Bekkevoort

Klein type schapen. Labo analyse heeft aangetoond dat dit om ''Kameroen - Ouessant'' kruisingen gaan.

  • Regio Galmaarden

Schapen met wildkleuring. Labo analyse heeft aangetoond dat dit om "Kameroen - Soay" kruisingen gaan.

Share by: